Η υποβρύχια αλιεία με ελεύθερη κατάδυση ή αλλιώς το γνωστό χόμπι που λέγεται ψαροτούφεκο, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους ερασιτεχνικής αλιείας και ταυτόχρονα μια δραστηριότητα που ανήκει στα X stream sports, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση και ανάπτυξη.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών που αγαπούν τη φύση και τη θάλασσα, επιλέγουν να ασχοληθούν με το ψαροτούφεκο για αναψυχή, για άθληση, για να έρθουν κοντά στη θάλασσα και να ξεφύγουν από την ρουτίνα της πόλης, για να θαυμάσουν τον πανέμορφο υποβρύχιο κόσμο και φυσικά να βιώσουν τη μοναδική χαρά που νιώθεις όταν έχεις στο τραπέζι σου ένα φρέσκο ψάρι που έπιασες με τα χέρια σου.
Ο Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιου κυνηγιού με ελεύθερη κατάδυση σε δελτίο τύπου αναφέρει:
"Είναι αναμφισβήτητα και ο πλέον οικολογικός και αβλαβής για την ιχθυοπανίδα τρόπος ερασιτεχνικής αλιείας, αφού ο ψαροτουφεκάς έχει την δυνατότητα να επιλέγει το σωστό είδος το νόμιμο μέγεθος και την νόμιμη ποσότητα των θηραμάτων που θα αλιεύσει πριν τα συλλάβει και είναι πλέον αργά.Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι και ο νόμιμος τρόπος να αλιεύσει κάποιος με ψαροτούφεκο, γιατί στον κόσμο που δεν γνωρίζει επικρατεί μία λάθος εντύπωση και σύγχυση με άλλους τρόπους παράνομης αλιείας.
Η υποβρύχια αλιεία λοιπόν γίνεται μόνο την ημέρα, με τη χρήση ψαροτούφεκου και το κράτημα της αναπνοής που παίρνουμε στην επιφάνεια.
Οτιδήποτε άλλο γίνεται με τη χρήση ψαροτούφεκου πχ. ψάρεμα νύχτα με φακό, με φιάλες αέρα, με ναργιλέ κλπ. είναι και παράνομο και κατακριτέο και καταστροφικό για τη θαλάσσια ζωή.
Ο σύλλογος φίλων υποβρύχιου κυνηγιού με ελεύθερη κατάδυση «Γλαύκος» ιδρύθηκε στην Αθήνα πριν από είκοσι επτά χρόνια από ανθρώπους που αγαπούσαν το χόμπι και αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την διάδοση και καλλιέργεια του υποβρυχίου κυνηγιού και των θαλάσσιων σπορ γενικότερα, καθώς και την καταπολέμηση κάθε μορφής παράνομης αλιείας.
Είναι ο μεγαλύτερος και πιο δραστήριος σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων στη χώρα και μία από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει με τεράστια επιτυχία κάθε χρόνο είναι και οι διαγωνισμοί αθλητικής αλιείας, οι γνωστοί αγώνες, που διεξάγονται κάτω από αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς για τους συμμετέχοντες και αποτελούν ένα είδος γιορτής για τον κόσμο που ασχολείται.
Κάθε χρόνο τα τελευταία 16 χρόνια, διοργανώνει περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου χειμερινό αγώνα ψαροντούφεκου Πανελλήνιου χαρακτήρα με την ονομασία "Αλκυόνη", σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή της Ελλάδας.
Ο συγκεκριμένος αγώνας γίνεται υπό την αιγίδα της αρμόδιας Ομοσπονδίας υποβρύχιας δραστηριότητας Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α., με την έγκριση της αρμόδιας Δημοτικής αρχής, του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας, της τοπικής Λιμενικής αρχής που επιβλέπει κατά τη διάρκειά του και την υποστήριξη του τοπικού Κέντρου Υγείας.
Σκοπός είναι η ανάπτυξη του πνεύματος ευγενούς άμιλλας και κυρίως η διάδοση της σωστής και νόμιμης ερασιτεχνικής αλιείας, καθώς και η σύσφιξη σχέσεων των μελών των συλλόγων και όσων ασχολούνται με την αγωνιστική αλιεία γενικότερα.
Είναι μεγάλη η δημοσιότητα που έχει και η προβολή του στον ειδικό τύπο και κατ' επέκταση μεγάλη και η διαφήμιση των τουριστικών αξιοθεάτων και υποδομών του τόπου διεξαγωγής.
Συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα (περίπου 90 άτομα) οι οποίοι φέρουν πιστοποιητικά υγείας και ικανότητας, καθώς και άδειες ερασιτεχνικής αλιείας.
Ο αγώνας διαρκεί 5 ώρες (Κυριακή πρωί), οι αθλητές αλιεύουν κολυμπώντας χωρίς τη χρήση σκάφους σε περιορισμένη και σηματοδοτημένη από τους διοργανωτές θαλάσσια περιοχή (2,5 ναυτικών μιλίων) και χρησιμοποιούν νόμιμες μεθόδους.
Υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί ως προς το μέγεθος και την ποσότητα των αλιευμάτων και στο τέλος όλοι οι αθλητές τα παραδίδουν στην επιτροπή του αγώνα για να γίνει καταμέτρηση, ζύγισμα και ανάδειξη των νικητών.
Παρόν είναι το Λιμενικό, η Δημοτικές αρχές, ασθενοφόρο, ναυαγοσώστες, δημοσιογράφοι, συνοδοί, θεατές κλπ.
Τα αλιεύματα στη συνέχεια παραδίδονται ΟΛΑ στο Δήμαρχο της περιοχής για να τα διαθέσει σε κάποιο ίδρυμα (ορφανοτροφείο, γηροκομείο) του Δήμου του που εκ' των προτέρων έχει δηλώσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει διοργανωθεί δύο φορές στο νομό Λακωνίας, το 2008 στο Δήμο Οιτίλου Μάνης (Γερολιμένα) και το 2009 στο Δήμο Μονεμβασιάς με πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα και με τεράστια οργανωτική επιτυχία και προβολή της περιοχής γενικότερα από τον ειδικό τύπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει διοργανωθεί δύο φορές στο νομό Λακωνίας, το 2008 στο Δήμο Οιτίλου Μάνης (Γερολιμένα) και το 2009 στο Δήμο Μονεμβασιάς με πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα και με τεράστια οργανωτική επιτυχία και προβολή της περιοχής γενικότερα από τον ειδικό τύπο.
Ο σύλλογος «ΓΛΑΥΚΟΣ» λοιπόν θα διοργανώσει και φέτος για δέκατη έκτη φορά τον καθιερωμένο και ιστορικό χειμερινό αγώνα υποβρύχιας αλιείας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσίου Λακωνίας.
Είναι αγώνας (open) στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος και γυναίκες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και χρειάζεται να έχουν ισχύουσα άδεια ερασιτεχνικής αλιείας και ιατρική βεβαίωση, ή αθλητικό δελτίο (ΕΟΥΔΑΑ).
Θα απονεμηθούν έπαθλα στις τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, στην ομάδα με τα περισσότερα έγκυρα αλιεύματα και στην ομάδα με το μεγαλύτερο ψάρι του αγώνα.Τα αλιεύματα θα προσφερθούν δωρεά στο Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Μολάων «η Αγία Παρασκευή».
Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν που υπήρξε στις προηγούμενες διοργανώσεις (42 ομάδες πέρυσι), φέτος ορίζεται σαν ανώτατος αριθμός οι 50 ομάδες (ζευγάρια) και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας σε σχέση με τις δηλώσεις."
Πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης του αγώνα, το κανονισμό, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6977573133 κ. Μπάμπης Πλαστουργός και 6972789518 κ. Κώστας Μαδούρος.
Πηγή notospress.gr