Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τα φιλιά της Benetton προκάλεσαν θύελλα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η νέα διαφημιστική καμπάνια της Benetton στην οποία μεταξύ άλλων δείχνει τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' να φιλιέται στο στόμα με τον ιμάμη του Αλ 'Αζχαρ στο Κάιρο.
Ήδη μετά την έντονη αντίδραση του Βατικανού η φωτογραφία αποσύρθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι προσβάλει τα πρόσωπα του πάπα και του ιμάμη. Σκοπός της καμπάνιας σύμφωνα με την Benetton ήταν να προβάλει την παγκόσμια αγάπη με το σύνθημα «Δεν μισιόμαστε». Η εταιρεία έφτιαξε φωτογραφίες στις οποίες δείχνει μεγάλους ηγέτες και πολιτικούς να φιλιούνται στο στόμα με τους "αντιπάλους" τους. Εκτός από τον πάπα και τον ιμάμη στις αφίσες απεικονίζεται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να φιλάει στο στόμα τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζίντα και ο Νικολά Σαρκοζί να δίνει ένα φιλί στην Άνγκελα Μέρκελ. Εκτός από αυτούς ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς «φιλάει» τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δίνει ένα φιλί στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και ο Μπάρακ Ομπάμα  «φιλάει» τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
«Πρόκειται για μια σοβαρή έλλειψη σεβασμού προς τον Πάπα, αποτελεί προσβολή για τα συναισθήματα των πιστών, μια σαφή απόδειξη του πώς μπορούν να παραβιαστούν σε μια διαφήμιση, οι θεμελιώδεις κανόνες του σεβασμού προς ένα πρόσωπο για να προσελκύσει την προσοχή μέσω της πρόκλησης» σημείωσε το Βατικανό.
Η εταιρεία ανέφερε ότι λυπάται που μια φωτογραφία θεωρείται ότι προσβάλλει τον πάπα και τον ιμάμη αφού ο σκοπός της όπως λέει είναι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε έκφραση μίσους.