Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Αποστολάκου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011

Πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες είχε η ομιλία του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρη Αποστολάκου κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2011 που διεξάγεται στη Βουλή. Ο Βουλευτής ξεκίνησε την εισήγησή του με τον παραλληλισμό της σημερινής μεγαλύτερης και σκοτεινότερης νύχτας του χρόνου που συμπίπτει με την αντίστοιχη σκοτεινή ημέρα που σηματοδοτεί η ψήφιση του φετινού Προϋπολογισμού για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Στη συνέχεια επεσήμανε τον μοναδικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού, αφού είναι ο μόνος που δεν κατατίθεται και δεν ψηφίζεται με βάση τη Συνταγματική τάξη της χώρας. «Δεν τον φέρνει η κυβέρνηση επί τη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεν ψηφίζεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή τον πιστεύει, αλλά διαμορφώθηκε και ψηφίζεται ως αποτέλεσμα της υπογραφής του Μνημονίου. Έχουμε λοιπόν πρόβλημα συνταγματικό και πολιτικό. Έχουμε πρόβλημα γιατί ουσιαστικά αναιρείται η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία της χώρας».
Ο κ. Αποστολάκος έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση και κάλεσε τα μέλη της να δώσουν απαντήσεις :
1. Έχουν ή δεν έχουν υποχρέωση να φέρουν τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα για κύρωσή της από τη Βουλή, που επί τόσους μήνες δεν έχουν πράξει;
2. Γιατί δεν ενημερώσανε τη Βουλή των Ελλήνων ότι παραιτήθηκαν από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας;
3. Γιατί υπογράψανε και αποδεχθήκανε την ενδεχόμενη εκχώρηση των δανειακών απαιτήσεων σε βάρος της χώρας μας, σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης του δημοσίου χρέους;
4. Τι εξασφαλίσεις μπορούν να δώσουν αν τρίτη χώρα, η οποία εξαρτά συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδας, γίνει ο αποδέκτης αυτής της εκχώρησης;
Ιδιαίτερα ο Λάκωνας Βουλευτής ζήτησε απαντήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα από τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Σαχινίδη, αν η είσοδος του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό χορήγησης δανείων στην Ελλάδα ήταν επιλογή της Ε.Ε. ή της κυβέρνησης. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Σαχινίδη τον προηγούμενο Μάιο, πως «όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αξίωσε συγκεκριμένες απαντήσεις. Τονίζοντας ταυτόχρονα «πως αν ισχύει το πρώτο έχουμε χρεοκοπία της Ε.Ε. γιατί έβαλε τον δούρειο ίππο του Δ.Ν.Τ. στη λειτουργία της, ενώ αν ισχύει το δεύτερο έχουμε κρυφή ατζέντα, ανικανότητα και χρεοκοπία της ίδιας της κυβέρνησης».
Για την κυβερνητική λειτουργία, ο κ. Αποστολάκος διέκρινε επίσης, πλήρη αδράνεια με άμεσες επιπτώσεις στη χώρα. «Τα κράτη προχωρούν με δύο τρόπους. Είτε με σύγκρουση όπου ενίοτε προκύπτει και πρόοδος, είτε με σύνθεση απόψεων και σύγκλιση των δράσεων. Η κυβέρνηση ούτε το ένα πράττει, ούτε το άλλο. Απλώς πορεύεται με τη δύναμη της αδράνειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο Βουλευτής έκρινε αναγκαίο να σχολιάσει και την κρίση που περνά το πολιτικό σύστημα και για την οποία καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες στις κυβερνητικές και κομματικές ελίτ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια την χώρα. «Αυτές οι μειοψηφίες δεν έχουν καμία σχέση με εμένα και με δεκάδες Βουλευτές. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική όλοι μαζί πάμε ή όλοι μαζί βυθιζόμαστε. Δεν αποδεχόμαστε την καθημερινή απαξίωση της πολιτικής από συγκεκριμένες ενέργειες όπως η πρόσφατη ευνοϊκή κυβερνητική ρύθμιση για τους καναλάρχες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συναλλαγή, διαπλοκή δείχνουν τέτοιες κινήσεις. Έχετε την υποχρέωση την υστάτη στιγμή να διαφυλάξετε το πολιτικό σύστημα της χώρας».
Τέλος, ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιφέρειας, των αγροτών, των κλάδων του τουρισμού και της οικοδομής. Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγικών αυτών κλάδων που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική. Επιπροσθέτως κατήγγειλε την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις τράπεζες, οι οποίες παρά τις κρατικές ενισχύσεις δεν στηρίζουν τους επαγγελματίες και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος. «Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αδύνατο να υπερψηφίσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό» ήταν η καταληκτική φράση της ομιλίας του Βουλευτή.
Πηγή notospress.gr