Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Δαβάκη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμού 2011

Καυστικός για την Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της πολιτικής που αυτή ασκεί, ήταν κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης. Την κατηγόρησε, ότι σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία, αλλά κυρίως για την κοινωνία, υποκρίνεται ότι ζητά τη συναίνεση, ενώ κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους με έωλα και ανύπαρκτα επιχειρήματα.
Ο κ. Δαβάκης εντοπίζοντας την κριτική του στην Κυβέρνηση, ως Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης, ως μια πολιτική που επιδιώκει την επικοινωνία και τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσία. Ειδικότερα ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε παραδώσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κατάλογο μελετών και υπό ένταξη έργα. Επίσης, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει συνέργεια Πολιτισμού και Τουρισμού, αν και σε αυτό αποσκοπούσε θεωρητικά η ενοποίηση των δυο Υπουργείων. Έτσι έχουμε το θλιβερό φαινόμενο των κλειστών μουσείων ή των κλειστών αρχαιολογικών χώρων.
Παράλληλα η κυβερνητική πολιτική δεν έχει να παρουσιάσει σχεδόν τίποτε για τη διαχείριση του πολιτιστικού μας αποθέματος. Έτσι, ενώ έκλεισαν τα πωλητήρια του ΟΠΕΠ, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των αρχαιολογικών μουσείων, με κορυφαίο παράδειγμα το πωλητήριο του πρώτου μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να είναι κλειστό. Στη συνέχεια της κριτικής του ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την Κυβέρνηση να υπάρξει επιτέλους προσπάθεια εξορθολογισμού του διοικητικού μηχανισμού του Υπουργείου, προτείνοντας συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας Εφορείας Αρχαιοτήτων ανά Νομό, τόσο για τις κλασσικές, όσο για τις βυζαντινές αρχαιότητες αλλά και των Νεωτέρων Μνημείων, ενέργεια που θα αποβεί σε όφελος των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και του πολιτιστικού αποθέματος. Δεν μπορεί ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης στη Σπάρτη να υπηρετούν δυο μόνιμοι αρχαιολόγοι, ενώ εκκρεμούν πολλές σωστικές ανασκαφές.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δαβάκης, έκανε μνεία του ομοφώνου ψηφίσματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας, το οποίο κατέθεσε και στα πρακτικά της Βουλής, ζητώντας να υπαχθεί ο Νομός Λακωνίας  στην ανώτατη ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων στον υπό κατάρτιση αναπτυξιακό νόμο, γεγονός που θα ενισχύσει το Νομό δίνοντάς του μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.