Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πεθαίνει, κάθε χειμώνα, ο Ευρώτας…

Η ελαιοκομική περίοδος στη Λακωνία βρίσκεται στη λήξη της. Είναι καιρός, λοιπόν, να αναφερθούμε στην κυρίαρχη συνέπεια της ελαιοπαραγωγής. Χωρίς αμφιβολία η Λακωνία χωρίς ελιά και ελαιόλαδο δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα επίπεδο: παραγωγικό, οικονομικό, πολιτισμικό.

Δείτε το video - ντοκουμέντο του notospress.gr 
Η ελιά, είναι συνυφασμένη με την λακωνική φυσιογνωμία. Είναι λοιπόν καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την δυσάρεστη, βλαπτική και απαράδεκτη συνέπεια της λειτουργίας των ελαιουργείων. Από την στιγμή που το μέλλον και μοίρα του τόπου είναι ταυτισμένη με την ελιά, πρέπει να λυθούν προβλήματα που υποβαθμίζουν βάναυσα το φυσικό περιβάλλον. Προβλήματα και απαράδεκτα φαινόμενα που όλοι παρατηρούμε: κάθε χρόνο. Με την ίδια ένταση. Χωρίς να λογοδοτεί κανείς.
Σε όλη, σχεδόν, τη Λακωνία, λειτουργούν μικρής και μεσαίας κλίμακας ελαιουργεία. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται ότι λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας του Περιβάλλοντος. Κατά το κοινώς λεγόμενον, δηλαδή, ρυπαίνουν με τα απόβλητα της επεξεργασίας του καρπού τις πηγές, τα ρυάκια, τα ποτάμια του Νομού.

Η νομοθεσία είναι σαφής. Τα ελαιουργεία πρέπει να φιλτράρουν τα απόβλητά τους έτσι ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον. Η βιολογική επεξεργασία είναι αυτονόητη… Με δεδομένο ότι αυτό δεν συμβαίνει αλλά και με δεδομένο ότι όλα τα απόβλητα (κατσίγερος κ.λ.π.) καταλήγουν στον ποταμό Ευρώτα είναι εύκολο – και πάνω απ’ όλα τραγικό – να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες τόσο για το οικοσύστημα του ποταμού όσο και για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κάθε ζώντος οργανισμού, και φυσικά του ανθρώπου, στη Λακωνία.

Επειδή συνηθίζεται να αμφισβητείται – για ευνόητους λόγους – η αλήθεια του ρεπορτάζ, αυτή τη φορά σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες και βίντεο απ’ όλο το μήκος του ποταμού Ευρώτα. Φαίνονται τόσο οι αποχετεύσεις των ελαιουργείων όσο και οι συνέπειες αυτής της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης στην κοίτη, στο δέλτα και στη λεκάνη του Ευρώτα.

Κατά πληροφορίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης στα ελαιουργεία.Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο ο Ευρώτας πρέπει να είναι γάργαρος και απαλλαγμένος από τόνους ελαιολάσπης και απο πολλά κυβικά κατσίγερου.
Αναμένοντας το "αυστηρό πρόσωπο" της Περιφέρειας θέτουμε στη διάθεσή της, όπως και στη διάθεση του Εισαγγελέα Σπάρτης, τα δεδομένα που κατέγραψε η κάμερα στη Λακωνία το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2012.

Είναι λογικό και αναπόφευκτο ότι το θέμα αυτό έχει εξοργίσει ακόμα και πολίτες που μέχρι πρότινος «έκαναν τα στραβά μάτια» για χάρη της ελαιοκομικής παραγωγής και της λακωνικής οικονομίας. Οι αντοχές του Ευρώτα δεν πρέπει να δοκιμαστούν άλλο. Οι γεωτρήσεις και τα υπόγεια ύδατα έχουν ανεπανόρθωτα υποβαθμιστεί. Οι αρμόδιοι, σήμερα, 9 μήνες πριν από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.