Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μνημείο εγκατάλειψης και λήθης το Κενοτάφιο του Λεωνίδα στη Σπάρτη

Επιτέλους! Κάποιος μιλάει για το Λεωνιδαίον. Δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ αποκαλύπτουν, μέσω της Βουλής, στο πανελλήνιον, ότι στην Σπάρτη δεν είναι δυνατή η συντήρηση και η ανάδειξη του τάφου του Λεωνίδα.


Οι δύο βουλευτές, Άδωνις Γεωργιάδης (Β’ Αθηνών) και Θανάσης Πλεύρης (Α’ Αθηνών) καταθέτουν σχετική ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού για την κατάσταση που επικρατεί στο μνημείο του Κενοταφείου του Λεωνίδα. Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«Το Λεωνιδαίον ή Κενοτάφιο του Λεωνίδα βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Σπάρτης, εντός του αρχαιολογικού χώρου. Είναι το μοναδικό μνημείο της αρχαίας αγοράς της Σπάρτης το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Η θέση του είναι απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο της πόλης και πρόκειται για ένα ναόσχημο ταφικό μνημείο, κτισμένο με τετραγωνισμένους πωρόλιθους, στο οποίο, σύμφωνα με τον Παυσανία μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα, που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες.

Εκτιμάται ότι κτίστηκε τον 5ο αιώνα π.χ.. ¨όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι καταγγελίες για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει αφού κάποιοι έχουν καταστρέψει ένα τμήμα της περίφραξης και εισέρχονται στο εσωτερικό του τάφου όπου και τον έχουν βάψει με σπρέι. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί εντός του μνημείου εστία μόλυνσης από τα απορρίμματα που αφήνουν τα άτομα που εισέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός για ποιο λόγο δείχνει τέτοια τραγική εικόνα το Κενοτάφιο του Λεωνίδα; Αν πρόκειται να λάβει κάποια μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο;. Ρωτούν επίσης γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για ένα λαμπρό μνημείο που δοξάζει τις ιστορικές προσωπικότητες και την αυτοθυσία για την πατρίδα»
Πηγή notospress.gr