Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου πλαισίου για την οδική ασφάλεια, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξετάζει τον επανακαθορισμό των ορίων ταχύτητας σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Ειδικότερα, το υπουργείο δεν εξετάζει περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που σήμερα είναι στα 130 χιλιόμετρα ανά ώρα, αλλά επαναπροσδιορισμό των ορίων σε επιμέρους οδικούς άξονες εκτός κατοικημένων περιοχών.

Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές που αφορούν στον τομέα της οδικής ασφάλειας, καθώς έρχεται σειρά αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), πρόκειται να ληφθούν έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι επερχόμενες αλλαγές που προωθούνται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έρχονται επειδή κρίνεται πως το υφιστάμενο σύστημα έχει αποτύχει. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που τα όργανα της Τροχαίας κάνουν τα στραβά μάτια επειδή ορισμένες παραβάσεις συνεπάγονται πολύ αυστηρές ποινές.

Το σχέδιο νόµου προβλέπεται επίσης να εντάξει ή να συµπληρώσει στον ΚΟΚ και κανόνες για την ασφαλή µετακίνηση των πεζών, των ΑµΕΑ και των δικυκλιστών (ποδηλάτες, µοτοσυκλετιστές).