Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ηττήθηκε η πόλωση και οι υποκινητές της

Δύο νικητές κι έναν ικανοποιημένο υποψήφιο είχε η αναμέτρηση της Κυριακής στον Δήμο Σπάρτης. Ο Σταύρος Αργειτάκος πανηγυρίζει δίκαια και με σύνεση  την επικράτησή του με 10.115 ψήφους, 44,94% και 9 έδρες. Ο Κώστας Φούρκας αρκείται στην ικανοποίηση του Β’ γύρου μένοντας πίσω 6.5 % από τον κ Αργειτάκο. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης «νικητής» αφού για πρώτη φορά πετυχαίνει ένα ποσοστό όνειρο για συνδυασμό της αριστεράς ξεπερνώντας το 16,5 %.
Η αποχή μεγάλη, περίπου 1 στους 2 ψηφοφόρους, τα άκυρα 747 και τα λευκά 218.
Την επόμενη Κυριακή 14 Νοεμβρίου συναντώνται και πάλι στις κάλπες, πρόσωπο με πρόσωπο οι κ.κ. Αργειτάκος και Φούρκας στην τελική αναμέτρηση από την οποία θα αναδειχθεί ο δήμαρχος για τα 3,5 επόμενα χρόνια. Βασικός συντελεστής, αλλά όχι ο μόνος,  των εξελίξεων είναι ο Βαγγέλης Βαλιώτης, που ενισχυμένος σημαντικά θα παρακολουθήσει από το ύψωμα της Σελλασίας την αναμέτρηση. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για φυσιολογική επικράτηση του Σταύρου Αργειτάκου μιας και η αντίπαλη ομάδα του Κ Φούρκα έχει σωματική αλλά και ψυχική κόπωση που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο όταν οι συνεργάτες του καλούνται να διεκδικήσουν επιπλεόν κάποιες χιλιάδες ψήφους για να πλησιάσουν την πρώτη επίδοση του κ Αργειτάκου. Χρειάζεται αποθέματα σθένους και στρατηγικής που μάλλον δεν διαθέτει πλέον  η «Νέα Εποχή» όπως εκτιμούν ψύχραιμοι παρατηρητές των εκλογών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της σταυροδοσίας υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αρκετών συμβούλων του Στ. Αργειτάκου. Αντίθετα τα φαβορί του κ Φούρκα, όπως π.χ. οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο δεν «κράτησαν» γερά τις κάλπες των χωριών τους  (Παρόρι, Χρύσαφα) αφού τις κέρδισε ο κ Αργειτάκος. Με τον φόβο της αυξημένης αποχής οι δύο υποψήφιοι προχωρούν στην αναμέτρηση. Σήμερα Δευτέρα ώρα 8 μ.μ. ο κ Φούρκας έσπευσε να καλέσει, στο κέντρο «Δίονυσος» τους υποψήφιους του Συνδυασμού σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού και στοχοπροσήλωσης. Ο στόχος προφανώς είναι μια αξιοπρεπής εμφάνιση στο Β’ γύρο και η συγκράτηση της αναμενόμενης και δικαιολογημένης αποχής μιας και η μάχη του σταυρού τελείωσε.
Ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του Βαγγέλη Βαλιώτη που απ’ ότι φαίνεται θα προτιμήσουν τον υποψήφιο εκείνον που δεν προσκρούει στις αντικειμενικές αρχές και προτεραιότητες του συνδυασμού  «Λαϊκή Συσπείρωση», ομοιάζει στις αυτοδιοικητικές καταβολές με τον κ Βαλιώτη και συνδυάζει ευρύ φάσμα συνεργασιών κυρίως στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.