Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καταγγέλουν: Κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. με την εφαρμογή του νόμου 3868


Μετά τις 15/9 το Νοσοκομείο Σπάρτης
δε θα διαθέτει εφημερεύοντες γιατρούς
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ
cpetroulias@gmail.com

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η ιατρική κοινότητα με τις αλλαγές που επιφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο νέος Νόμος 3868 του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Oι γιατροί της Λακωνίας επισημαίνουν τα προβλήματα του κλάδου.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη και στοχεύοντας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατροί του Νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και από άλλες περιοχές, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου για τα νέα δεδομένα που προδιαγράφονται στο χώρο της Υγείας. Οι γιατροί έκαναν λόγο για δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στη Δημόσια Υγεία η σύναψη μνημονίου με το Δ.Ν.Τ., ενώ από την αναφορά τους δεν ξέφυγε οι επιπτώσεις που θα επιφέρει ο νέος Νόμος στο σύστημα εφημεριών, καθώς και το συναφές μισθολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ε.Σ.Υ. ν. Λακωνίας, ιατρός κ. Χρύσα Ντοροβίτσα, ήταν αυτή που πήρε πρώτη το λόγο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με το Νόμο αυτό (σ.σ. 3868) γίνεται προσπάθεια τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις μετακυλώντας το βάρος της περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς».
Για το περιεχόμενο του Νόμου και τις επιπτώσεις του στα νοσοκομεία της περιφέρειας μίλησε ο κ. Τάσος Γιακουμής, ιατρός σε Κ.Υ. της Πάτρας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ο κ. Γιακουμής επεσήμανε ότι ο νέος Νόμος αλλάζει άρδην τα δεδομένα στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, ενώ υπογράμμισε ότι «ο εύηχος τίτλος ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων – αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. δε μπορεί να κρύψει την αθλιότητα που θα επικρατήσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας την αμέσως επόμενη περίοδο» και συνέχισε σημειώνοντας: «Τα νοσοκομεία πλέον καθίστανται αυτόνομες οικονομικές μονάδες, ενώ η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων τους, υποχρεωτικά θα γίνεται μέσω των εσόδων τους», τόνισε ο κ. Γιακουμής. Σαν παράδειγμα ανέφερε το θέμα των εφημεριών: «Η πληρωμή των επιπλέον εφημεριών από αυτές που μπορεί να δικαιολογήσει λογιστικά το κράτος, θα γίνεται από τα έσοδα των νοσοκομείων» τόνισε και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει εισφορά των ασφαλισμένων στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων». Ο κ. Γιακουμής έκανε λόγο και για μια δεύτερη συνέπεια που θα επιφέρει Νόμος 3868 στο χώρο του Ε.Σ.Υ.: «Η ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα των νοσοκομείων μέσω των εσόδων τους σημαίνει υποχρεωτική περικοπή εξόδων. Και δυστυχώς η περικοπή αυτή δε θα αφορά τις προμήθειες και τις μίζες, αλλά τα μισθολογικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Επίσης, θα περικοπούν οι προσλήψεις προσωπικού στερώντας από το Υγειονομικό Σύστημα την παροχή στοιχειώδους περίθαλψης στους ασθενείς» τόνισε ο κ. Γιακουμής. Για το θέμα των εφημεριών ο κ. Γιακουμής συμπλήρωσε ότι «στην ουσία ο γιατρός υποχρεώνεται να εφημερεύει κατά το δοκούν, να εργαστεί ολοήμερα και να μαζεύει πελάτες, οι οποίοι θα πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία, προκείμενου να μπορέσει ο γιατρός να πληρωθεί την εξαναγκαστική υπερεργασία που θα παράγει». Ο κ. Γιακουμής, επισήμανε ότι το κράτος θα υποχρεωθεί να προβεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε νοσοκομεία για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους, ενώ τα μικρά νοσοκομεία αναμένεται να κλείσουν με συνέπεια την απόλυση πολλών υπαλλήλων. Τέλος, ο κ . Γιακουμής προειδοποίησε ότι εάν έως τις 21/10 το κράτος δεν πληρώσει τα κονδύλια υπερωριών θα ακολουθήσουν έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την πλευρά των γιατρών.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ε.Σ.Υ ν. Λακωνίας Χρύσα Ντοροβίτσα αναφέρθηκε στο θέμα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Η εμπειρία από το Νοσοκομείο Σπάρτης δείχνει ότι δε μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης. Αν ισχύσουν αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος, ο γιατρός θα παίρνει 5 ευρώ για εξέταση σε απογευματινό ιατρείο» κατέληξε η κ. Ντοροβίτσα.
Για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στις εφημερίες του νοσοκομείου Σπάρτης μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ε.Σ.Υ ν. Λακωνίας, ιατρός κ. Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι « οι περισσότερες κλινικές στην επαρχία λειτουργούν με 3 γιατρούς οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, ζητούμε διευκρινήσεις, αλλά τηρείται σιγή ιχθύος. Αν ισχύσουν αυτά που προβλέπει ο Νόμος, σημαίνει ότι ο πολίτης της Λακωνίας τις μισές ημέρες δε θα έχει καρδιολόγο και παιδίατρο» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Για τις μεγάλες ελλείψεις στελέχωσης στα Κέντρα Υγείας, καθώς και για τα προβλήματα στις υποδομές έκανε λόγο ο γραμματέας της Ένωσης Ε.Σ.Υ Λακωνίας, ιατρός κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η στελέχωση των Κ.Υ. στηρίζεται σε δύο γιατρούς, οι οποίοι είναι ηλικιωμένοι με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να έχουμε μια σειρά από διάσπαρτα άδεια κτήρια». Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο κ. Ανδριόπουλος κατήγγειλε τα τραγικά προβλήματα στο θέμα μεταφοράς ασθενών, ενώ στηλίτευσε την απαρχαιωμένη κτηριακή υποδομή των νοσοκομείων και των Κ.Υ., καθώς και την έλλειψη συστήματος επικοινωνίας μεταξύ νοσοκομείου και Κ.Υ. αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Σε σχετική ερώτηση που του ετέθη, ο κ. Γιακουμής απάντησε ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι απαιτείται η κατάρτιση υγειονομικού χάρτη για την καταγραφή των πραγματικών υγειονομικών αναγκών ανά περιοχή. Ο κ. Γιακουμής τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική κοινωνία κατέχει το ρόλο «πειραματόζωου» αναφορικά με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Προανήγγειλε, τέλος, δυναμικές κινητοποιήσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Η κ. Ντοροβίτσα προσέθεσε ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Σπάρτης έχουν απλήρωτες εφημερίες από το πρώτο οκτάμηνο του 2009 με το ποσό των οφειλών να αγγίζει τις 80.000 ευρώ. Ο κ. Θ. Βασιλόπουλος από την πλευρά του προειδοποίησε ότι μετά τις 15/9 το Νοσοκομείο Σπάρτης θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους εφημερεύοντες γιατρούς.
Τέλος, σε ερώτηση για τη στάση του βουλευτή Λακωνίας με το ΠαΣοΚ, Λ. Γρηγοράκου απέναντι στα προβλήματα της ιατρικής κοινότητας, ο κ. Γιακουμής άφησε αιχμές για το βουλευτή απαντώντας ως εξής: «ήρθε σ’ επαφή μσζί μας να μας ρωτήσει για να υπογράψει το μνημόνιο;».