Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σε αποχή ο Δικηγορικός Σύλλογος, κατηγορεί για εμπαιγμό το Υπουργείο
Ανεστάλη η σύσταση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Για ανατροπή των δεδομένων σχετικά με την προοπτική σύστασης και λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σπάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης Κων. Δημητράκουλας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τα ΜΜΕ του νομού την Παρασκευή 1/10. Περισσότερα.

Απογοητευμένος ο δικηγορικός κόσμος της Σπάρτης και της Λακωνίας με την τροπή που έλαβε η ίδρυση και λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στη Σπάρτη.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης κ. Δημητράκουλας δήλωσε ότι ουσιαστικά αναστέλλεται η σύσταση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σπάρτης, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης είχε ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα οδηγούσε στη σύσταση του Πρωτοδικείου, ζήτησε τη γνώμη του γενικού επιτρόπου της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλου, ο οποίος απεφάνθη αρνητικά.
Ο κ. Δημητράκουλας αναφερόμενος στο χρονικό των διαδικασιών που έχουν συντελεστεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποστήριξε τα εξής: «Ο Υπουργός (σ.σ. Δικαιοσύνης) υπεσχέθη τη λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεδομένου ότι δε θα υπήρχε επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, εφ’ όσον υπάρχει η απαιτούμενη κτιριακή υποδομή. Η μόνη επιβάρυνση για το Δημόσιο θα ήταν η πρόσληψη δύο υπαλλήλων»  τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και συμπλήρωσε: «Ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σπάρτης θα συνίστατο μαζί με αυτό της Κατερίνης, αιφνιδίως, το Υπουργείο άρχισε να προβάλλει δυσκολίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων». Ο κ. Δημητράκουλας υπογράμμισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος μαζί με ανώτερα δικαστικά όργανα κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια πρόεκυψε μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τριπόλεως απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ανέφερε ότι δεν αποτελεί αναγκαιότητα να συσταθεί Διοικητικό Πρωτοδικείο Σπάρτης εφ’ όσον δεν είναι δυνατή η μετακίνηση υπαλλήλων από το Δ.Π. Τριπόλεως στη Σπάρτη.
Έπειτα από την παραπάνω τροπή των εξελίξεων και με αφορμή την καθυστέρηση στη διευθέτηση του θέματος ανεύρεσης υπαλλήλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση περί  αναστολής της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση Διοικητικού Πρωτοδικείου Σπάρτης.
Ακολούθως, όπως ανέφερε ο κ. Δημητράκουλας, ο Δικηγορικός Σύλλογος έλαβε δελτίο τύπου από το βουλευτή κ. Θ. Δαβάκη, ο οποίος σε συνεννόηση με το βουλευτή κ. Λεων. Γρηγοράκο, συναντήθηκαν με τον Υπ. Δικαιοσύνης με σκοπό να τον ενημερώσουν για τη προσπάθεια ανεύρεσης των υπαλλήλων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσε το Υπ. Δικαιοσύνης για την έγκριση πρόσληψης των δύο υπαλλήλων ήταν αδύνατο να εκπληρωθούν, ενώ η σύγχυση που ακολούθησε «θεωρήθηκαν εμπαιγμός και για αυτό αποφασίσαμε τη 15νθήμερη αποχή (έως 11/10) από τα καθήκοντά μας»  τόνισε ο κ. Δημητράκουλας.
Ο κ. Δημητράκουλας  γνωστοποίησε ότι επίκειται συνάντηση με το γενικό επίτροπο της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Κ. Πετρόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο Εφετών Τριπόλεως κ. Φ. Κατσίγιαννη, για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ανεύρεσης των υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, στη συνέχεια, έκανε την εξής πρόταση: «Για να μη μείνει στις καλένδες το θέμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, προτείνουμε να προχωρήσει με Διάταγμα η σύστασή του, με χρονικό ορίζοντα ότι θα λειτουργήσει έως τις αρχές του νέου δικαστικού έτους (2011-2012), έτσι ώστε στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να μπορέσουμε να βρούμε τους δύο υπαλλήλους.»
Τέλος, ο κ. Παν. Κομνηνός, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης διευκρίνισε σχετικά με την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους: «Η αποχή δεν έχει καμία σχέση με το επαγγελματικό σκέλος. Αποτελεί μορφή πίεσης για το καλό της κοινωνίας της Λακωνίας» υποστήριξε ο κ. Κομνήνος, ενώ για το θέμα των υπαλλήλων σημείωσε ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι αναγκαίο να διοριστούν, απλά να μετακινηθούν από άλλη περιοχή».