Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Στη χώρα του “Ολίγον έγκυος” και του “Ολίγον εκπρόθεσμος”

Η υπόθεση της καθυστέρησης κατάθεσης του Συνδυασμού “Νέα Εποχή” στο Πρωτοδικείο Σπάρτης απο τον εκπρόσωπο του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Φούρκα φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της δημοκρατίας, τη χρηστή διοίκηση και  την ηθική στην πολιτική.
Δεν είναι ένα απλό θέμα, πνοής λίγων δευτερολέπτων, και δεν αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές και τους δικαστικούς λειτουργούς.
Η διάσταση που έχει λάβει,  αυτομάτως, το καθιστά υπόθεση του κάθε πολίτη, ακόμα και εκείνου που δεν πολιτεύεται στον συγκεκριμένο Δήμο.
Ο Νόμος είναι σαφής. Η κατάθεση του συνδυασμού πρέπει να είναι εμπρόθεσμη. Πρέπει να υποβληθεί έως και το τελευταίο δευτερόλεπτο της 12ης νυκτερινής ώρας της 17ης Οκτωβρίου 2010. Το επόμενο δευτερόλεπτο, δηλαδή το πρώτο δευτερόλεπτο της 18ης Οκτωβρίου η κατάθαση είναι εκπρόθεσμη. Ολίγον εκπρόθεσμη (κατα το ολίγον έγκυος) δεν υπάρχει!
Οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να εφαρμόσουν  τους νόμους σε μια χώρα όπου, ως γνωστόν νόμοι υπάρχουν πολλοί αλλά δεν εφαρμόζονται. Θεωρώ αδιανότητο σε πρώτο βαθμό η Δικαιοσύνη να αγνοήσει το εκπρόθεσμο ενός συνδυασμού και να λειτουργήσει έτσι άδικα και εις βάρος των άλλων δύο συνδυασμών που κινήθηκαν με συνέπεια και εκπρόθεσμα. Στη χώρα μας συχνά λέμε ότι ο συνεπής, ο ειλικρινής και ο έντιμος είναι χαμένος. Νιώθει κορόϊδο αυτός που εφαρμόζει τους νόμους. Ας μην συμβεί αυτό μέσα στο ναό της Δικαιοσύνης.
Κάθε υποψήφιος Δήμαρχος με την εκλογή του θα κληθεί να ασκήσει Εξουσία και Διοίκηση. Νόμοι και Κανόνες διέπουν αυτές τις ισχυρές αρχές. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του θα κληθούν να τηρήσουν ή να επιβάλουν την τήρηση προθεσμιών σε έργα και μελέτες. Ακόμα και το ωράριο τηρούμενο θα αποτλεέι μέσον αξιολόγησης των υπαλλήλων. Είναι αυτοί που θα πρέπει να διαφυλάξουν τις αρχές της ίσης και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών. Η εκλογή τους λοιπόν πρέπει να διέπεται και να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό απο αυτές τις αρχές. Πόσες φορές πολίτες δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με προθεσμίες και για λίγα λεπτά της ώρας τις έχουν χάσει..;
Καλόν θα ήταν να μην έχει παρέλθη ο χρόνος των 30 δευτερολέπτων. Είναι, ανθρωπίνως, άδικο να ταλαιπωρηθεί ένας αξιόμαχος Συνδυασμός απο την ολιγωρία ολίγων που είχαν την ευθύνη. Ωστόσο, η Ελληνική Πολιτεία προβλέπει και υποδεικνύει τη συνέχεια..