Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Δεν θα κλείσουν… όσοι πωλούν λουκέτα !

Ήταν μία μόνο από τις 20 περίπου συγκεντρώσεις που διεξάγονται αυτόν τον καιρό σ’όλη τη χώρα υπό την εποπτεία της ΓΣΕΒΕΕ. Η πανελλαδική αυτή «σφυγμομέτρηση», καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για την πορεία και την τύχη του νευραλγικού αυτού κλάδου της οικονομίας μας. Αποσκοπεί δε στην καταγραφή της επικρατούσας εικόνας και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την άρση ή τουλάχιστον τον περιορισμό του αδιεξόδου.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας Νίκος Δημητρόπουλος, προχθές, εξέφρασε την απογοήτευση του για τη μειωμένη συμμετοχή των συναδέλφων του, δυσανάλογη με το έκδηλο ενδιαφέρον πολλών εξ αυτών για ενημέρωση και όλα αυτά με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το επίκαιρο θέμα της περαίωσης, τις διαβουλεύσεις στα αρμόδια Υπουργεία και την προσπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος να αμβλύνει τις επιπτώσεις της. Ενδεικτική του δυσχερούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο, ήταν η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Πανδή, που έλαβε αμέσως μετά το λόγο και δήλωσε εμφατικά για το παρόν και το μέλλον του: «Διανύουμε ένα δρόμο εξαιρετικά σκοτεινό και το λυπηρό είναι ότι δε βλέπουμε φως».
Τα μαντάτα που ακούσαμε δια στόματος του γενικού γραμματέα με την έναρξη κιόλας του λόγου του, ήταν αρκούντως απογοητευτικά. Από κυλιόμενη έρευνα (ανά εξάμηνο), που εκπονεί το Ινστιτούτο του ΓΣΕΒΕΕ και η Εταιρεία δημοσκοπήσεων Mac, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 ελευθέρων επαγγελματιών με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, καταγράφεται η πραγματική και ζοφερή κατάσταση. Προέκυψε λοιπόν, ότι 160.000 επιχειρηματίες, ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο μέσα στο τρέχον εξάμηνο, το αργότερο στις αρχές του 2011. Εν τω μεταξύ, άλλοι 200.000 είναι στην κόψη του ξυραφιού, χαρακτηριστική είναι η φράση του γενικού γραμματέα, η οποία παραπέμπει σε ρώσικη ρουλέτα: «Θ’ αντέξουν ή δε θ’αντέξουν».
Μιλάμε δηλαδή για ένα απογοητευτικό νούμερο «δεδομένων» και «επίδοξων» ανέργων, της τάξης των 300.000, σε σύγκριση με τους 105.000 της προ εξαμήνου έρευνας.
Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
gasimakopoulou@gmail.com