Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Paysandisia archon
Νέος επικίνδυνος εχθρός των φοινικοειδών

Από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λακωνίας ανακοινώνεται η επικινδυνότητα εξάπλωσης του επιβλαβούς λεπιδόπτερου καραντίνας Paysandisia archon. Ήδη σε νέο επιτόπιο έλεγχο στο Τ.Δ. Νομίων του Δήμου Μονεμβασιάς από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23-9-2010, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης. Περισσότερα.

Σύμφωνα με το έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης  βρέθηκαν φοίνικες φαινομενικά υγιείς, αλλά με οπές και εκδύματα πάνω στους ψευδοκορμούς τους. Πρόκειται δηλαδή  για δένδρα σοβαρά προσβεβλημένα τα οποία σύντομα θα οδηγηθούν σε ολοσχερή ξήρανση και βεβαίως είναι  εστίες μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση τον νομό Λακωνίας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά μέτρα  (μηχανική και χημική, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καταπολέμηση).
Συνήθως η προσβολή γίνεται αντιληπτή, αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοίνικα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Το Paysandisia archon (Lepidoptera: Castniidae) είναι πεταλούδα με έντονα χρώματα και άνοιγμα πτερύγων 9-11cm. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό μήκους 7 cm, ενώ η νύμφη έχει ωχροκίτρινο χρώμα και φθάνει μέχρι τα 9cm.
Υπεύθυνη φυτοϋγειονομικών θεμάτων: Α. Γρηγοράκου
Πληροφορίες στο τηλ. 2731093800 εσωτ. 1107