Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ζητούν παραίτηση Καλομοίρη οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. Λακωνίας

Καταγγέλλουν συνεχή υποβάθμιση του ιατρικού τους λειτουργήματος
Σε Γενική Συνέλευση προχώρησε η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. νομού Λακωνίας το πρωί της Τετάρτης 19/1 σε αίθουσα του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης. Μετά το πέρας της συνέλευσης, οι γιατροί Ε.Σ.Υ. Λακωνίας εξέδωσαν απόφαση στην οποία αναφέρουν ότι «ο χώρος της δημόσιας υγείας δοκιμάζεται από μεγάλη υποχρηματοδότηση με μη λειτουργικούς προϋπολογισμούς στα περισσότερα νοσοκομεία. Δοκιμάζεται με υποστελέχωση και προσλήψεις που ακολουθούν την αναλογία 5:1 και δραματική εισβολή της ιδιωτικοποίησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:


«Σ’ αυτό το δυσοίωνο κλίμα, το Υπουργείο Υγείας με συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο της εφημεριακής κάλυψης ευτελίζει το ιατρικό έργο, προωθεί την απλήρωτη εργασία και δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
Η Γενική Συνέλευση γιατρών της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Λ. στη σημερινή της συνεδρίαση αντιλαμβανόμενη πλήρως τις τραγικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη δημόσια περίθαλψη και με αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς αποφάσισε τα κάτωθι:
                                 
1)   Καταγγέλλει  την παράνομη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Σπάρτης να υιοθετήσει ανασφαλές και επικίνδυνο πρότυπο εφημέρευσης χωρίς την απαραίτητη εκ του Ν. 3868 /2010  γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και ζητά την απόσυρσή του.
2)  Επίσης καταγγέλλει το Δ.Σ. ότι εκχώρησε παρανόμως στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κατόπιν αιτήματός του την αρμοδιότητα να τροποποιεί τα προγράμματα εφημέρευσης. Καλεί δε τον Διοικητή του Γ.Ν.Σπάρτης να μη λειτουργεί με πρακτικές «μπακαλοδέφτερου», να τροποποιεί εφημερίες και να αλλάζει εφημερεύοντες γιατρούς μισή ώρα πριν την έναρξη της εφημερίας.
3)  Καταγγέλλει τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας  που ενήργησε πέραν των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του, συνέταξε και εισηγήθηκε πρότυπο εφημέρευσης αγνοώντας τις εισηγήσεις των διευθυντών των τμημάτων, υπευθύνων για τη λειτουργία τους καθώς και του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου που είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο. Επιπλέον ζήτησε και του ανατέθηκε η δυνατότητα τροποποίησης του εφημεριακού προγράμματος.
4)  Η Γενική Συνέλευση ζητά την παραίτηση του Δ.Ι.Υ. γιατί λειτούργησε καταχρηστικά, αγνόησε τα αρμόδια όργανα και ζήτησε παράνομες υπερεξουσίες.
5)  Καλεί τους διευθυντές να καταθέσουν για το μήνα Φεβρουάριο προγράμματα ασφαλή  για  τη  λειτουργία των τμημάτων τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους παρέχει η στελέχωση .
6)  Η Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Λακωνίας συμμετέχει στην 24ωρη πανιατρική απεργία της 20ης /01/2011 με αίτημα να αποσυρθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας».