Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε λαϊκές και μανάβικα και super market

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λακωνίας ανακοινώθηκε ότι συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε οπωροκηπευτικά. Οι έλεγχοι διεξάγονται από γεωπόνους της υπηρεσίας σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ της Λακωνίας με βάση ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου του Υπουργείου.
Για την ενημέρωση των πολιτών και μετα και τα ρεπορτάζ του notospress.gr η αρμόδια Υπηρεσία κάνει γνωστό ότι αν κατά τη διαδικασία βρεθούν υπολείμματα, οι παραγωγοί με τα προβληματικά δείγματα καλούνται άμεσα να υποβάλουν τις απόψεις τους και δεν μπορούν να διαθέσουν στην αγορά προϊόντα ιδίου είδους, παρα μόνον αφού προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων στο χωράφι και εφόσον τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.
Η αρμόδια Υπηρεσία επισημαίνει ότι η χρήση των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών με σύννομο τρόπο από τους παραγωγούς, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παραγόμενων οπωροκηπευτικών.
Η λήψη των δειγμάτων διενεργείται δειγματοληπτικά και μετα από συνεννόηση με τα αναγνωρισμένα κρατικά εργαστήρια υπολειμμάτων.
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι κρατικές υπηρεσίες είναι όχι μόνον ο αποκλεισμός των ίδιων των παραγωγών από τις αγορές αλλά και η κατάσχεση των ποσοτήτων που έχουν πρόβλημα γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με διαφόρους τρόπους  και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προωθηθούν στην αγορά και να φθάσουν στον ανυποψίαστο καταναλωτή.
Επίσης χρήσιμο θα ήταν κατα καιρούς να δημοσιοποιούνται ονόματα παραγώγων που έχει παρατηρηθεί ότι είναι υπότροποι προκειμένου έτσι να απαλλαγούν οι «καθαροί» και «νόμιμοι» παραγωγοί από την κακή φήμη και την καχυποψία.
Οι έλεγχοι πάντως συνεχίζονται και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι είναι  η μόνη αρμόδια Αρχή για τη διεξαγωγή ελέγχων και την ανακοίνωση επίσημων αποτελεσμάτων.
Πηγή notospress.gr