Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Δεν πρέπει να πάψει να ακούγεται η φωνή των πολιτών

Γράφει ο Ηλίας Μπόνος, Δημοσιογράφος
Πρέπει να ευχηθούμε πίσω από τις θετικές αλλαγές που μπορεί να επέλθουν από την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» να μην υποκρύπτονται αλλαγές που θα θέσουν στο περιθώριο εκείνους που γονιμοποιούν τη Δημοκρατία.
Οι ενεργοί πολίτες σε κάθε κοινωνία είναι τα κύτταρα που αναζωογονούν το δημοκρατικό πλάσμα της Αυτοδιοίκησης και τροφοδοτούν τον πυρήνα της. Αλίμονο αν για λόγους και με διατάξεις στείρες φιμωθούν οι πολίτες που έχουν λόγο και  ανάγκη να εκφραστούν.

Ο συνήγορος του Δημότη και ο συμπαραστάτης του πολίτη ως πρώτο και κύριο μέλημα του πρέπει να έχει την στήριξη και ανάδειξη του δικαιώματος των πολιτών να ομιλούν και να παρεμβαίνουν. Το πλαίσιο και τη διαδικασία μπορεί να την καθορίζουν οι αρχές και οι εξουσίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η έμμεση (και κάποιες φορές άμεση)  απομόνωση αυτών των ενεργών πολιτών.

Συχνά τα εκλεγμένα Σώματα ενοχλούνται από το ύφος, την οξύτητα ή την αμεσότητα του λόγου που διατυπώνουν οι ενεργοί πολίτες. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έτσι πρέπει να είναι και μόνον αυτό μπορεί να είναι το ύφος και ο τόνος των ανθρώπων που έχουν αντίληψη και άποψη για την κοινωνία, την πολιτική και την Δημοκρατία. Η ηπιότητα και η φορμαρισμένοι λόγοι δεν μπορεί να εκφράζουν πολίτες που είτε αντιδρούν, είτε αγανακτούν είτε καταγγέλουν.

Οι πολέμιοι ή οι αμφισβητίες των ενεργών πολιτών καλύπτονται πίσω από τον ισχυρισμό ότι οι πολίτες, πλέον, έχουν τρόπο να εκφρασθούν δια των εκπροσώπων τους στα αιρετά συμβούλια. Αυτό που επισημαόινουν είναι ένα γνώρισμα των δημοκρατικών πολιτευμάτων αλλά όχι βασική προϋπόθεση της λειτουργίας τους. Άλλωστε ακόμα και στην εποχή που σμιλεύθηκε το πρότυπο της Δημοκρατίας λειτουργούσαν παράλληλα αποδεκτές πολιτικές, ακόμα και δικαστικές, ομάδες παράλληλα με τις εξουσίες.

Μια εκλεγμένη εξουσία δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί μια ομάδα και  μια κίνηση. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιήσει στοιχεία και δράσεις ώστε να είναι διαρκώς μια εξουσία σε αφύπνιση, δράση και αναζωογόνηση.
Παράλληλα κάθε εκλεγμένη εξουσία θα πρέπει να ελέγχει κάθε στιγμή και κάθε ώρα τα αποτελέσματα της παθογένειας τους πολιτικού κι εκλογικού μας συστήματος. Ενός συστήματος που δεν αναδεικνύει πάντα και μόνο τους άριστους και τους καλούς αλλά κι εκείνους που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Αυτούς που εκθέτουν τις Αρχές κι Εξουσίες και «νομιμοποιούν» τις κινήσεις των πολιτών ως βασική συνιστώσα της διάφανης δημοκρατίας. Αυτούς που έχουν εκμεταλλευτεί πολιτικές συγκυρίες, πελατειακές σχέσεις, συνεχείς μεταρρυθμίσεις, συγκέντρωση και άσκηση εξουσιών και «ακυρώνουν», στο μέτρο και το βαθμό που τους αφορά, την ασφάλεια των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Μια εντολή, όταν είναι νωπή είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει όμως ασφαλέστερη και αυθεντικότερη έκφραση απο αυτήν του ενεργού πολίτη. Η ψήφος του ενεργού πο΄λίτη είναι ισότιμη με αυτή του πολίτη που συναλλάσεται, που αδοαφορεί, που "απουσιάζει". Οι δημοκρατικές εξουσίες πρέπει να δίνουν την ευκαιρία "διόρθωσης" της αδυναμίας του συστήματος που καταμετρά αλλά δεν ζυγίζει την ψήφο του πολίτη.
notospress.gr